Про галицьку кухню

Галицька кухня – це поєднання у собі традицій та страв кількох народів, які жили на Галичині: українців, вірменів, поляків, угорців, євреїв. У результаті їх спільного проживання на достатньо невеликій території Галичини, відбувався обмін між ними досвідом, секретами, цікавими стравами та особливостями їх приготування. Уся ця інформація галичанами не просто засвоювалась, але і перероблялась, адаптовувалась, пристосовувалась до місцевих продуктів, змінювалась та удосконалювалась. У результаті народжувалось щось інше, особливе і цікаве, яке подобалось усім. До кулінарії галичани ставилися і ставляться надзвичайно серйозно. Кожна поважна галицька господиня має у своїй шуфляді зшиток з переписами, за якими готувала її бабця, мама, а тепер і вона сама . І хоча галицькі господині дуже відкриті до чогось нового та модернового у кулінарії, і сьогодні з радістю випікають для рідних тарти чи киші, готують лазанью та гаспачо, мило та швидко, як і завжди, адаптуючи їх до галицьких традицій та місцевих продуктів і змінюючи під свій смак.

   

Але, коли галицькій господині хочеться чогось особливо смачного, такого, від чого робиться млосно у роті уже від самої згадки про страву, вона береться готувати родинні смаколики, часто прості, але такі неповторні, які передались їй від бабці-прабабці: палюшки зі шкварками, борщ з грибними вушками, терті пляцки, цибульники, голубці з тертої бульби, клюски зі сливами, пампухи чи рогалики з рожею, доброго високого пляцка, смачного сирника, засипану капусту, цитринову зупу, мачанку чи яворівський пиріг.

   

Галичани із свого звиклого харчування створили чудову традицію, яку шанують, люблять та передають від бабці до онуки. Ми виросли на галицькій кухні, вона для нас є рідною та звичною з самісінького дитинства. Не уявляємо собі Святвечора без червоного борща з грибними вушками, Різдва без пампухів та рогаликів з рожею, Великодня без доброго сирника, літа – без холодників, неділі – без пирогів з картоплею і сиром, голубців з тертої бульби чи яворівського пирога з борщем. Це ті наші галицькі домашні страви, смак яких пам’ятається з дитинства і не забувається ніколи. Усі страви, представлені у книзі, приготовані з продукцією «Галичина» вмілими руками справжньої галицької господині Лесі Кравецької. Вдаються вони чудово, перевірено! І мають саме той чудовий домашній смак, який запам’ятовується надовго. Хай смакують вони і Вам!

перейти до рецептів