Словник галицький кулінарний

Ця книга багата не лише на смачні традиційні рецепти, але й на галицьку говірку. Як знаходите невідоме слово – підглядайте сюди, то підказки для негалицьких господинь)

шуфляда – шухляда

переписи – рецепти, записані від руки

млосно – так добре, що аж голова крутиться

слоїк – скляна банка

баняк – каструля

пательня – сковорідка

кохля – черпак

скіпка – тріска, качалка

колотівка – пристосування для збивання масла та інших сумішей

ринка – невисока глиняна миска

обібрати – очистити

присмачити – додати солі та спецій для кращого смаку

накраяти, покраяти – нарізати

розвалкувати – розтачати

розсіл – бульйон

смаколики, лігуміни – ласощі, щось смачненьке

пироги – вареники

андрути – перемащені вафлі

цвібак – бісквіт

птисі – еклери

меренга – бізе

роляда – рулет

мармоляда – варення, джем

льоди – морозиво

бульба – картопля

яськи – велика біла квасоля

цитрина – лимон

помаранча – апельсин

трускавка – полуниця

афини – чорниця

морелі – абрикоси

мірабельки – алича

румбамбар – ревінь

ябка – яблука

гербата – чай

сушениці – сушені фрукти

цинамон – кориця

коляндри – коріандр

літепла – тепленька вода, десь 35 градусів

бібкове листя – лаврове листя

перейти до рецептів